- Strona główna
- Wykłady, konferencje naukowe, debaty
- Archiwum wykładów i webinariów
- Cykl wykładów "Miejsce przy królewskim stole"
Cykl wykładów "Miejsce przy królewskim stole"
Zapraszamy na cykl wykładów połączonych z degustacją potraw przygotowanych według historycznych receptur:
Miejsce przy królewskim stole
Arkady Kubickiego
godz. 17.00
gość specjalny cyklu: Agnieszka Kręglicka
Archiwum:
22 kwietnia 2018 r. – Od Neapolu do Warszawy, czyli podróż po renesansowej kuchni królowej Bony. Prowadzenie: Magdalena Tworzowska
Krewetki z brzoskwiniami, oliwa oraz grubo młotkowanym pieprzem, wg zaleceń mistrza ceremonii, Cristoforo di Messisbugo
Bulion z bażanta z pierożkami z bażancim mięsem i pieczonym pasternakiem, z uwagami XVI-wiecznego botanika Stefana Falimirza z Krakowa
Miętus gotowany w bulionie szafranowym, z kapusta? włoska?, rodzynkami i orzeszkami piniowymi
Pieczeń cielęca, podana z chrupiącym topinamburem, karczochami, koprem włoskim i tłuczonym, włoskim grochem
Nugat z orzechami pistacjowymi w cukrze i gruszkami duszonymi w czerwonym winie i miodzie
17 czerwca 2018 r. – Jak nakarmić ambasadora? Dyplomacja i królewska kuchnia w XVI i XVII w. Prowadzenie: dr Anna Kalinowska
Chleb dla ambasadora, wg relacji ambasadora Jana Zawadzkiego z wizyty w Edynburgu podczas koronacji Karola I, 1633r.
Rosół po polsku, wg Compendium Ferculorum‘1682 Stanisława Czernieckiego
Ślimaki na przydatek, wg Kucharza Doskonałego‘1783 Wojciecha Wielądko
Bażant, codzinne puree z żółtego grochu i niecodzienna pieczona kasza tatarczana
Sorbet porzeczkowy, niczym na dworze sułtana
Blamanż/ blanc manger / biancomangiare
23 czerwca 2018 r., Muzeum Łazienki Królewskie (strefa leżakowania przy Nowej Oranżerii), godz. 18.00–22.00
Biały piknik – wspólne piknikowanie w ogrodach Łazienek Królewskich
21 października 2018 r.
„Półmiski, talerze, wazy, sztućce srebrne i pozłacane, a wszystko w nowym guście cyframi królewskimi ozdobione”. Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta. Prowadzenie: Anna Saratowicz-Dudyńska
4 listopada 2018 r.
„A uczone obiady? Znasz to może imię…”. Obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo. Prowadzenie: Agnieszka Lichacz, Daniel Artymowski
25 listopada 2018 r.
Triumf przysmaków i alegorii. Wielkie teatrum stołu koronacyjnego Stanisława Augusta. Prowadzenie: dr Angela Sołtys, prof. dr hab. Jarosław Dumanowski
10 marca 2019 r.
Pierwszy salon II Rzeczypospolitej. Na bankietach w Zamku w okresie międzywojennym. Prowadzenie: Paweł Gutt
Fałszywa zupa z żółwia
Łosoś a la’ Armenonville
Pate z foie gras z karmelizowanym jabłkiem i Calvadosem
Kotlet jagnięcy z puree z zielonym groszkiem, krokietem ziemniaczanym i pieczarkami w maśle
Szparagi z jajem sous vide, w sosie muślinowym
Parfait Pompadour
Praliny czekoladowe
28 września 2019 r.
Wielkie bankiety na dworach renesansowych we Włoszech
Bilety w cenie 25 zł do nabycia w kasie zamkowej
Spotkania pod patronatem
Stowarzyszenia Europejskich Rezydencji Królewskich ARRE w ramach programu ECHY – European Cultural Heritage Year 2018