- Strona główna
- Wykłady, konferencje naukowe, debaty
- Archiwum wykładów i webinariów
- "Dobrego rosołu nalać w wazę pół garnca". Królewskie smaki – wykład w ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa "Smaki Dziedzictwa"
"Dobrego rosołu nalać w wazę pół garnca". Królewskie smaki – wykład w ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa "Smaki Dziedzictwa"
"Dobrego rosołu nalać w wazę pół garnca". Królewskie smaki
wykład w ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa "Smaki Dziedzictwa"
12 września (niedziela), godz. 12.00
Sala Kinowa
Do naszych czasów przetrwały wspaniałe przepisy kuchmistrza Paula Tremo. Dbał on o podniebienie Stanisława Augusta, królewskich gości oraz dworu. W jego przepisach znajdujemy takie nazwy jak lagier, aszpik, kryski, klukwy. Brzmią tajemniczo, ale po rozszyfrowaniu wszystko okazuje się jasne. To kuchnia zaskakująca, trochę zapomniana i nieoczywista. Wykład przybliży słuchaczom zwyczaje związane z kuchnią i stołem w XVIII wieku.
Dla uczestników przygotowaliśmy oryginalne przepisy Paula Tremo.
Udział w wykładzie poprzez zapisy pod adresem: tdrapala@zamek-krolewski.pl lub tel.: 664 118 360.
Liczba miejsc ograniczona.