"Dobrego rosołu nalać w wazę pół garnca". Królewskie smaki – wykład w ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa "Smaki Dziedzictwa" | Zamek Królewski w Warszawie

"Dobrego rosołu nalać w wazę pół garnca". Królewskie smaki – wykład w ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa "Smaki Dziedzictwa"

zdjęcie 1
zdjęcie 2

"Dobrego rosołu nalać w wazę pół garnca". Królewskie smaki

wykład w ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa "Smaki Dziedzictwa"

12 września (niedziela), godz. 12.00

Sala Kinowa

Do naszych czasów przetrwały wspaniałe przepisy kuchmistrza Paula Tremo. Dbał on o podniebienie Stanisława Augusta, królewskich gości oraz dworu. W jego przepisach znajdujemy takie nazwy jak lagier, aszpik, kryski,  klukwy. Brzmią tajemniczo, ale po rozszyfrowaniu wszystko okazuje się jasne. To kuchnia zaskakująca, trochę zapomniana i nieoczywista. Wykład przybliży słuchaczom zwyczaje związane z kuchnią i stołem w XVIII wieku.

Dla uczestników przygotowaliśmy oryginalne przepisy Paula Tremo.


Udział w wykładzie poprzez zapisy pod adresem: tdrapala@zamek-krolewski.pl lub tel.: 664 118 360.

Liczba miejsc ograniczona.